NLM BARNEHAGENE AS

NLM BARNEHAGENE AVD.TRYGGHEIM BARNEHAGE, VATNE

* Grå avdeling * Grøn avdeling *Raud avdeling * Blå avdeling * Gul avdeling

lørdag 29. april 2017

Bjørkesaft tapping


På torsdag hengte vi opp ei flaske for å tappe bjørkesaft.


På fredag var alle Revane veldig spent på om det hadde kome noko i flaska i løpet av gårsdagen og natta! Alle ville smake!! Vi var veldig spente på korleis dette smakte! Nokon synst det var godt, andre synst det smaka som vatten og nokre synst det smaka som blåbær, og andre meinte vi kunne brukt det til å bake noko. 
.......................................

"Tidleg på våren stig sevja i trea, og vi kan tappe litt utan at dei tek skade av det. På dette tidspunktet er det mykje sevje i treet, fordi alle blada trenger væske for å kunne springe ut. Sevje kan tappast av bjørka omtrent på den tida då bjørka har fått blad så store som museøyrer. 

Den beste tida å tappe sevje frå bjørketrea er frå mars til mai, helst siste del av april.

Etter eit par dagar vil det sannsynligvis vere nok bjørkesevje i flaska til at dokke kan smake på den. Bjørkesaften er blank og smakar nesten som vatn, men ein kan kjenne ein lett søtsmak. Nokon vil kanskje synest at smaken er litt bitter eller sterk, og eit tips er å blande den ut med vann. Sevja kan brukast som søtningsmiddel i matlaging. Den kan også brukast til brødbaking ved at ein erstattar væskemengda med sevje. Sevje gir god heving, og brøda får ein saftig konsistens. Ved å koke sevja sakte inn kan vi lage deileg søt bjørkesirup, som skal vere god mot forkjølelse."